Ideje PHP 7.1-re vagy e fölé váltani!

A WordPress fejlesztése töretlen ütemben halad. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy nemrég megjelent az 5.1-es verzió, amelyben már a bővítmény frissítésekor értesítést kapunk ha elavult, vagy nem megfelelő PHP verziót használunk az oldalunkhoz.

Átlag felhasználóink számára lehet, hogy semmit sem mond az, hogy PHP.

Mi is ez tulajdonképpen, és miért fontos ez nekem?

A PHP az egyik legnépszerűbb webes programnyelv, melyben a weboldalak jórésze íródik. A WordPress is ebben íródott, és ez a programnyelv felelős azért, hogy az oldalunk azt tegye amit mi elvárunk. Betöltődjön, működjön, űrlapokat kezeljen, webáruházat és galériát működtessen.

Csakhogy a PHP programnyelv időnkét megújul, javítják a futtató környezet hibáit stb.

Épp ezért, hogy WordPress oldalunk mindig biztonságos és gyors legyen, nekünk is meg kell tennünk időnként néhány dolgot.

1) A WordPress rendszer és a sablonok, bővítmények frissítése. Ennek szükségességét egyből jelzi a WordPress, ha belépünk a vezérlőpultba. Ezzel megelőzhetjük, hogy valamilyen biztonsági résen keresztül idegenek behatoljanak a WordPress oldalunkba. Erre érdemes havonta egy alkalommal legalább időt szánni.

2) A tárhely kezelőben a legfrissebb PHP verzióra váltani. Ezt elegendő évente egyszer megejteni.

Miért szükséges ez? A PHP futtatókörnyezet olyan, mint az autóknak az autóút. Mehetünk a régen megszokott földúton is, de mennyivel jobb az aszfaltozott úton menni, pláne az autópályán! Az újabb PHP verziók is valami hasonló dolgot művelnek az oldalunkkal, gyorsabb és biztonságosabb lesz ez által az oldalunk.

Itt most gondolhatnánk azt, hogy ezt nem teszi meg helyettem a tárhely szolgáltatóm, vagyis Ti?
A válasz: Nem, mi a váltást csak lehetővé tesszük. Miért nem váltunk automatikusan? Mert a weboldal működését mi nem befolyásoljuk, csak külön megbízási szerződést követően.

Egy PHP verzióváltással a régi oldalunkon bizonyos részek elavultak lehetnek. Mivel a fent említett 1. pontot nem mi csináljuk meg nektek, ezért nem tudjuk azt garantálni, hogy a 2. pontban említett PHP verzióváltás után minden hibamentesen fog futni az oldalon.

A WordPress csapata természetesen azt javasolja, hogy váltsunk a legfrissebb PHP verzióra, mert ők már ezt támogatják. De ehhez az 1. pontban említett dolgokat előbb meg kell ejteni.

Miért ajánlatos a PHP verzióváltás?

  • Az oldalad gyorsabb lesz tőle
  • Biztonságosabban fog működni
  • Nem vágod el magad a későbbi frissítésekről

Fontos tisztáznunk, hogy a PHP 5.6 -os verziójának a támogatása 2019 január 1-én végetért. Ez azt jelenti, hogy ehhez már nem jönnek frissítések és javítások.

Szervereinken jelenleg a PHP 5.6, 7.0, 7.1-es verziókat támogatjuk, és hamarosan érkezik a 7.2-es támogatás is.

Mi azt javasoljuk, hogy akinek lehetősége van rá, váltson a 7.1-es verzióra, majd pedig a 7.2-re amikor ennek elérhetőségéről tájékoztatást írunk.

A PHP 5.6-ot meg fogjuk szüntetni 2020 január 1 után. Ez azt jelenti, hogy akkor minden olyan oldalt, ami ezen a verzión fut át fogunk állítani a legfrissebb PHP verzióra. Érdemes a váltást előtte megtenni, hogy legyen idő az esetleges frissítéseket még megejteni.

Egy szerverünkön még a PHP 5.3 verziót is engedjük futni, de ezt is megszüntetjük 2020 január 1 után.

Hogyan tudok PHP verziót váltani?

Ezzel kapcsolatos cikkünket a Tudásbázis oldalunkon találod meg!

Ha félsz a váltástól, megcsináljuk neked mi is a WordPress frissítést és a PHP verzióváltást. Írj egy emailt nekünk, és egyedi díjazás alapján megállapodunk a munkadíjról.

 

Szólj hozzá!